ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ

Τι να κάνετε
  • Αφαιρέστε όλα τα κοσμήματα που φοράτε πριν κάνετε ντους ή μπείτε στη θάλλασα. Τα σαμπουάν ή το αλάτι της θάλασσας μπορεί να σχηματίσουν ένα θαμπό στρώμα πάνω από την πέτρα με συνέπεια να χάσει τη λάμψη του.
  • Όταν βγάζετε τα κοσμήματά σας, σκουπίστε τα με ένα πολύ μαλακό πανί για να αφαιρεθεί το φυσικό λίπος του οργανισμού ή ο ιδρώτας και μετά τοποθετήστε τα στο κουτί τους.
  • Φυλάξτε τα πολύτιμα κοσμήματά σας ταξινομημένα μέσα σε ειδικές κασετίνες για να αποφεύγετε τις χαραγματιές.
  • Αφαιρέστε τα κοσμήματά σας πριν από το μπάνιο σας σε πισίνα με χλώριο ή όταν μπαίνετε σε υδρομασάζ.
Τι να αποφεύγετε

  • Μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά, λακ, κρέμες χεριών, άρωμα αφού έχετε φορέσει κοσμήματα καθώς τα χημικά που εμπεριέχουν μπορούν να δημιουργήσουν θαμπάδες επάνω στις πολύτιμες πέτρες.
  • Αποφύγετε την υπερέκθεση των πολύτιμων λίθων στο πολύ έντονο φως και τη θερμότητα. Οι πέρλες και άλλα ευαίσθητα υλικά, όπως ελεφαντόδοτο, αποχρωματίζονται όταν έρχονται σε επαφή με έντονο φως. Επιπλέον, η μεγάλη θερμότητα αλλά και οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να καταστρέψουν ή να ραγίσουν την πολύτιμη πέτρα.
  • Μην φοράτε κοσμήματα όταν πρόκειται να κάνετε οικιακές ή κηπουρικές εργασίες και σπορ γιατί ταλαιπωρούνται λόγω της ευαισθησίας τους σε χτυπήματα.
  • Αποφεύγετε κάθε επαφή των κοσμημάτων με οικιακά προϊόντα καθαρισμού και απορρυπαντικά, ειδικά αυτά που εμπεριέχουν αμμωνία και χλωρίνη.

Φροντίδα χρυσών κοσμημάτων

Τα αγαπημένα σας κοσμήματα από χρυσό μπορούν να ξαναβρούν τη χαμένη λάμψη τους με ένα ειδικό πανί γυαλίσματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξεσκονόπανο ή για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ένα επαγγελματικό πανί. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε χαρτομάντηλα ή χαρτί κουζίνας γιατί οι ίνες που εμπεριέχουν μπορεί να προκαλέσουν χαραγματιές στο κόσμημά σας.

Φροντίδα διαμαντιών

Μπορείτε να καθαρίσετε τα διαμαντένια κοσμήματα με ένα απαλό βουρτσάκι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό και ήπιο απορρυπαντικό.

Φροντίδα πολύτιμων λίθων

Μην επιχειρήσετε να καθαρίσετε πολύτιμους λίθους με χημικές ουσίες χωρίς να έχετε πρώτα διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες καθαρισμού τους.

Φροντίδα για μαργαριτάρια.

Αποφύγετε την επαφή των μαργαριταριών με οποιαδήποτε χημική ουσία ή διαλυτή. Για την καλύτερη φύλαξη των αγαπημένων σας μαργαριταριών, φυλάξτε τα τυλιγμένα μέσα σε πανάκια ή σε ξεχωριστά σακκουλάκια.

Όταν ταξιδεύετε

Όταν ετοιμάζεστε για ταξίδι καλό θα είναι να τοποθετήσετε τα κοσμήματα σε ειδική μπιζουτιέρα ταξιδίου για να προστατευτούν από χαραγματιές ή άλλες ζημιές. Τοποθετήστε τα σε κάθε θήκη ξεχωριστά ώστε να μην έρχεται σε επαφή το ένα με το άλλο.

Γενικές οδηγίες καθαρισμού

Οι πολύτιμες πέτρες μπορούν να καθαριστούν με χλιαρό νερό, υγρό σαπούνι πιάτων και μια μαλακή βούρτσα πχ. μια μαλακή οδοντόβουρτσα και να στεγνώσουν με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι. Προσέξτε να ξεπλύνετε τα κοσμήματά σας σε ένα ποτήρι νερό και όχι στο νεροχύτη καθώς υπάρχει περίπτωση να αποκολληθεί η πέτρα και να τη χάσετε. Μαλακές πέτρες, όπως μαργαριτάρια, έχουν πολλές πιθανότητες να υποστούν χαραγματιές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο καθαρίστε τα με ένα καθαρό πινέλο μακιγιάζ και χλιαρό νερό και αφήστε να στεγνώσουν σε μια πετσέτα. Η μεταξωτή κλωστή που ενώνει τα μαργαριτάρια όταν είναι υγρή μπορεί να τεντώσει και να σπάσει. Συνίσταται να μην την αγγίξετε μέχρι να στεγνώσει τελείως.